PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF EDIBLE FILM BASED ON CASSAVA PEEL STARCH

Authors

  • Ahmad Wira Wasistha University of Muhammadiyah Malang
  • Muhammad Reza Sukma Dika University of Muhammadiyah Malang
  • Annisa’ Sakina Aulia University of Muhammadiyah Malang
  • Norazkya Mutiara Samudra University of Muhammadiyah Malang
  • Desiana Nuriza Putri University of Muhammadiyah Malang

DOI:

https://doi.org/10.32585/ags.v5i2.1877

Abstract

Cassava peel is an agro-industrial waste that is not used or not recycled. Based on the carbohydrate content of cassava peel, which is 50% of the weight of the peel, so that the cassava peel can be used as an ingredient for making edible films. Edible film is a thin layer made of natural ingredients that are safe for consumption. The biodegradable nature and can be used in this edible makes edibles used because they can be an alternative to synthetic plastics and are environmentally friendly. The purpose of this study was to determine the physical properties and mechanisms of the edible film of cassava peel starch. This study used a simple randomized block design (RBD) with 3 levels, namely A1(2%), A2(4%), A3(6%) with 3 replications. Research data on cassava peel characteristics showed water content (14.62%), starch content (73.29%), amylose content (21.02%), amylopectin content (52.27%), and HCN content (7.01%). %). The results of the edible physical and mechanical properties showed the value of tensile strength 0.08 – 0.37 Mpa, thickness 0.09 – 0.17 mm, WVTR 0.26 – 0.39 g/m2/Day, and elongation 31, 86 – 56.43%.

 

References

andi Alfian, Dewi Wahyuningtyas, P. D. S. (2020). Pembuatan Edible Film Dari Pati Kulit Singkong Menggunakan Plasticizer Sorbitol Dengan Asam Sitrat Sebagai Crosslinking Agent (Variasi Penambahan Karagenan Dan Penambahan Asam Sitrat). Jurnal Inovasi Proses, 5(2).

Bps. 2015. Produksi Ubi Kayu Menurut Provinsi (Ton) 1993-2015. Badan Pusat Statistik.Https://Www.Bps.Go.Id/Linktabledinamis/View/Id/880 Diakses Tanggal 23 September 2021.

Cahyo, N. A. D., Warkoyo, W., & Anggriani, R. (2021). Karakteristik Fisik Dan Mekanik Edible Film Berbasis Pati Kacang Merah (Phaseoulus Vulgaris) Dan Gel Okra (Abelmoschus Esculentus L). Food Technology And Halal Science Journal, 4(1), 82–93. Https://Doi.Org/10.22219/Fths.V4i1.15655

Ginting, R. Y. Dan E. (2012). Perbedaan Karakteristik Fisik Edible Film Dari Umbi-Umbian Yang Dibuat Dengan Penambahan Plasticizer. Penelitian Pertanian Tanaman Pangan Vol., 31(1990), 131–136.

Irzam, F. N., & Harijono. (2014). The Effect Of Water Replacement And Use Of Nahco 3 In Soaking Cassava Slices ( Manihot Esculenta Crantz ) Against Cyanide Levels In Cassava Flour Processing. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(4), 188–199. Http://Jpa.Ub.Ac.Id/Index.Php/Jpa/Article/View/91

Luthfi, A., Wijaya, A., Murwono, I. R. P. D., Kimia, J. T., Teknik, F., Diponegoro, U., Sudharto, J. P., & Fax, T. (2012). Penghilangan Hcn Dalam Umbi Gadung Dengan Menggunakan Bahan Penyerap Abu. Jurnal Teknologi Kimia Dan Industri, 1(1), 14–20.

Mudaffar, R. A. (2020). Karakteristik Edible Film Dari Limbah Kulit Singkong. Tabaro, 4(2), 473–483.

Muslimah, S. M., Warkoyo, W., & Winarsih, S. (2021). Studi Pembuatan Edible Film Gel Okra (Abelmoschus Esculentus L.) Dengan Penambahan Pati Singkong. Food Technology And Halal Science Journal, 4(1), 94–108. Https://Doi.Org/10.22219/Fths.V4i1.15826

Nisah, K. (2017). Study Pengaruh Kandungan Amilosa Dan Amilopektin Umbi-Umbian Terhadap Karakteristik Fisik Plastik Biodegradable Dengan Pendahuluan Lastik Biodegradable Merupakan Plastik Yang Dapat Terurai Oleh Aktivitas

Mikroorganisme Plastik Biodegradable Memiliki Kegun. 5(2), 106–113.

Pradipta, Akhdan Rifqi, Irawati, Dery Junika, N. (2020). Inovasi Plastik Biodegradable Dengan Karakteristik Edible Film Dari Bonggol Pisang Dan Limbah Kulit Singkong Dengan Plasticizer Gliserol. Jurnal Ilmiah Penalaran Dan Penelitian Mahasiswa, 4(2), 154–162.

Pratiwi, P. A., Kimia, P. S., Sains, F., Teknologi, D. A. N., & Hidayatullah, U. I. N. S. (2016). Karakteristik Dan Kualitas Edible Film Pati Talas ( Colocasia Esculenta ) Sebelum Dan Setelah.

Richana N. 2012. Ubi Kayu Dan Ubi Jalar. Botani, Budidaya, Teknologi Proses,Teknologi Pascapanen. Penerbit Nuansa. Bandung

Saputro, B., Dewi, E., & Susanto, E. (2017). Karakteristik Edible Film Dari Campuran Tepung Semirefined Karaginan Dengan Penambahan Tepung Tapioka Dan Gliserol. Jurnal Pengolahan Dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 6(2), 1–6.

Sari, Fi. D. N., & Astili, R. (2018). Kandungan Asam Sianida Dendeng Dari Limbah Kulit Singkong. Jurnal Dunia Gizi, 1(1), 20. Https://Doi.Org/10.33085/Jdg.V1i1.2899

Siregar, S. H., & Irma, W. (2012). Pemanfaatan Kulit Singkong Sebagai Alternatif Bahan Baku Edible Film. Photon: Jurnal Sain Dan Kesehatan, 3(1), 15–21. Https://Doi.Org/10.37859/Jp.V3i1.144

Tri Puji Rahayu, Candarisma Danes Noor Viana, Zahrotul Luklukyah, B. I. (2019). Potensi Daya Dukung Limbah Kulit Singkong Hasil Olahan Pothil Sebagai Pakan Sapi Potong Di Kecamatan Dukun, Magelang. B A A R Bulletin Of Applied Animal Research, 1(September), 1–4.

Warkoyo ,Rahardjo, B., Wiseso Marseno, D., & Nugroho Wahyu Karyadi, J. (2014). Sifat Fisik, Mekanik Dan Barrier Edible Film Berbasis Pati Umbi Kimpul (Xanthosoma Sagittifolium) Yang Diinkorporasi Dengan Kalium Sorbat Physical, Mechanical And Barrier Properties Of Xanthosoma Sagittifolium Starch-Based Edible Film Incorporated With Po. Agritech, 34(1), 72–81.

Winarti, C. (2012). Production Technology And Application Of Starch Based- Antimicrobial Edible Package. J. Litbang Pertanian, 31(3), 85–93.

Wulandari, K., Sulistijowati, R., & Mile, L. (2015). Kitosan Kulit Udang Vaname Sebagai Edible Coating Pada Bakso Ikan Tuna. Jurnal Ilmiah Perikanan Dan Kelautan, 3(September), 118–121.

Y. Bulan, Y., Nst, R. B., & Alfian, Z. (2012). Pemanfaatan Kulit Ubi Kayu Menjadi Kerupuk Dan Penentuan Kadar Nutriennya. Photon: Jurnal Sain Dan Kesehatan, 2(2), 63–69. Https://Doi.Org/10.37859/Jp.V2i2.141

Yudiyanti, I., & Matsjeh, S. (2020). Aplikasi Edible Coating Pati Kulit Singkong (Manihot utilisima Pohl.) pada Tomat (Solanum Lycopersicum L.) serta Uji Kadar Total Fenol dan Kadar Vitamin C sebagai Sumber Belajar. Biodik, 6(2), 53–61. https://doi.org/10.22437/bio.v6i2.9260

Yulia Maharani, F. H. dan R. (2017). Pengaruh Perlakuan Sodium Tripolyphosphate (Stpp) Pada Pati Sagu Termodifikasi Terhadap Ketebalan, Transparansi Dan Laju Perpindahan Uap Air Edible Film. The Abundance of Toxic Dinoflagellate Gambierdiscus Sp, Ostereopsis Sp and Prorocentrum Sp on Seagrass Leaf Thalassia Sp from the Nirwana Beach West Sumatera Province By:, 1(2), 1–6.

Downloads

Published

2021-12-23

How to Cite

Wasistha, A. W., Dika, M. R. S., Aulia, A. S., Samudra, N. M., & Putri, D. N. (2021). PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF EDIBLE FILM BASED ON CASSAVA PEEL STARCH. Agrisaintifika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 5(2), 149–158. https://doi.org/10.32585/ags.v5i2.1877