Effect of Giving Turmeric Flour in Ration on the Performance of Broiler Chickens in the Starter Phase
DOI:
https://doi.org/10.32585/bjas.v7i1.6120Keywords:
Broiler Chicken, Body weight gain, Feed Consumption, Feed Conversion, Turmeric PowderAbstract
This study aims to determine the effect of the administration of turmeric meal in rations on broilers in the starter phase. This research was conducted on a Ngawi Regency, East Java broiler farm. The search time lasted 2 weeks. Penelitian dirancang dengan Rancangan Acak Lengkap (RAL) pola searah. The study was designed using a RAL unidirectional model. The treatment applied was the administration of turmeric meal in broiler chicken rations with three types of doses, including P0: Without the use of turmeric meal (100% Feed BR-11 / control), P1: Turmeric meal 1% + BR 11 99%, P2: turmeric meal 2% + BR 11 98%. The results of the digestibility study were observed from three variables: ration consumption, daily body weight gain, and ration conversion. The results showed a significant difference in mean (P<0.05) in ration consumption, a significant difference (P<0.05) in body weight gain, and a significant difference (P<0.05) in ration conversion. The study concluded that adding turmeric meal to the broiler feed ration in the start-up phase had a real effect on feed consumption, body weight gain and ration conversion.
Downloads
References
Alwi, W., Agustina, L., & Mide, M. Z. (2019). Performa Ayam Arab dengan Pemberian Energi-Protein pada Level Berbeda. Jurnal Sains Dan Teknologi Peternakan, 1(1), 7–12.
Anggitasari, S., Sjofjan, O., & Djunaidi, I. H. (2016). Pengaruh Beberapa Jenis Pakan Komersial Terhadap Kinerja Produksi Kuantitatif Dan Kualitatif Ayam Pedaging. Buletin Peternakan, 40(3), 187–196.
Dharmawan, R., S. Prayogi, H., & M. A. Nurgiartiningsih, V. (2016). Penampilan produksi ayam pedaging yang dipelihara pada lantai atas dan lantai bawah. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 26(3), 27–37. https://doi.org/10.21776/ub.jiip.2016.026.03.05
Fabanyo, R. A., & Agung, I. G. (2023). Pembuatan Minuman Kesehatan dari Temulawak (Curcuma zanthorrhiza) untuk Peningkatan Imunitas dan Pencegahan Penyakit pada Masyarakat (NEM, Ed.).
Fransisco Heryfianto, Aryanta, I. M. S., & Dodu, T. (2015). Pengaruh Penambahan Tepung Kunyit Dalam Ransum Basal Terhadap Pertambahan Bobot Badan, Konsumsi Ransum, Konsumsi Protein Kasar Dan Konversi Ransum Ternak Babi. Jurnal Nukleus Peternakan, 2(2), 200–207.
Kasse, A. S., Lisnahan, C. V., & Nahak, O. R. (2021). Pengaruh Pemberian Tepung Kunyit Yang Dicampur Dalam Air Minum Terhadap Pertambahan Bobot Badan, Konsumsi Pakan, Dan Konversi Pakan Ayam Broiler. Journal of Animal Science, 6(4), 69–71.
Khaysia, D. S., & Wulandari, P. (2023). Penerapan Rebusan Kunyit Asam Untuk Menurunkan Nyeri Menstruasi Pada Remaja Putri Di Desa Caruban Kecamatan Ringinarum Kabupaten Kendal. NERS Widya Husada, 10(3), 1–9.
Kusbiantoro, D., & Purwaningrum, Y. (2018). Pemanfaatan Kandungan Metabolit Sekunder Pada Tanaman Kunyit Dalam Mendukung Peningkatan Pendapatan Masyarakat. Jurnal Kultivasi, 17(1), 544–549.
Nangoy, F. J., Kumurur, M. C., Tangkau, L. S. M., & Sarajar, C. L. (2022). Penggunaan tepung limbah biji alpukat sebagai sumber antioksidan alami dalam ransum terhadap performan ayam broiler. Zootec, 42(2), 245. https://doi.org/10.35792/zot.42.1.2022.41626
Nurhayati, N., Wirawati, C. U., & Putri, D. D. (2015). Penggunaan Produk Fermentasi Dan Kunyit Dalam Pakan Terhadap Performan Ayam Pedaging Dan Income Over Feed And Chick Cost. Zootek, 35(2), 379–389.
Nuryati, T. (2019). Analisis Performans Ayam Broiler Pada Kandang Tertutup Dan Kandang Terbuka. Jurnal Peternakan Nusantara, 5(2), 77–86.
Razak, A. D., Kiramang, K., & Hidayat, M. N. (2016). Pertambahan Bobot Badan, Konsumsi Ransum Dan Konversi Ransum Ayam Ras Pedaging Yang Diberikan Tepung Daun Sirih (Piper Betle Linn)Sebagai Imbuhan Pakan. Jurnal Ilmudan IndustriPerternakan, 3(1), 135–147.
Rohmah, M. N. (2024a). Pemanfaatan dan kandungan kunyit (Curcuma domestica) Sebagai Obat Dalam Perspektif Islam. : : Journal of Islamic Integration Science and Technology, 2(1), 178–186.
Rohmah, M. N. (2024b). Pemanfaatan dan kandungan kunyit (Curcuma domestica) Sebagai Obat Dalam Perspektif Islam. Pemanfaatan Dan Kandungan Kunyit (Curcuma Domestica) Sebagai Obat Dalam Perspektif Islam, 2(1), 178–186.
Situmorang, N. A., Luthfi Djauhari, M., & Atmomarsono, U. (2013). Pengaruh Pemberian Tepung Rumput Laut (Gracilaria verrucosa) Dalam Ransum Terhadap Efisiensi Penggunaan Protein Ayam Broiler. Animal Agricultural Journal, 2(2), 49–56.
Sulistyoningsih, M., Rakhmawati, R., & Ayu, W. (2017). Kandungan Fosfor Dan Kalsium Daging Akibat Pemberian Tambahan Kunyit Jahe Dan Salam Pada Ransum Bebek. Jurnal Pangan Dan Gizi, 7(2), 124–131.
Syah, A., Sulaiman, H., & Syam, N. (2023). Prototype Monitoring Suhu Pada Kandang Ayam Broiler Menggunakan Sensor Suhu DHT11 Berbasis Mikrokontroler ESP8266 Di Desa Dampang Kabupaten Bulukumba. Journal System Information And Computer , 1(2), 100–106.
Umam, M. K., Prayogi, H. S., & Nurgiartiningsih, V. M. A. (2014). The Performance Of Broiler Rearing In System Stage Floor And Double Floor. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 24(3), 79–87.
Yani, F., Muslim, M., & Khairi, F. (2020). Pengaruh Pemberian Daun Semak Bunga Putih (Chromolaena odorata) Dalam Ransum Terhadap Performans Ayam Broiler. Jurnal of Animal Center (JAC), 2(1), 33–39.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Bagas Yusuf Pratama, Ali Mursyid Wahyu Mulyono, Catur Suci Purwati, Muhammad Husein

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.